11 oktober t/m 8 november

NS Publieksprijs 2023

De NS Publieksprijs is de bekendste lezersprijs van Nederland – dit zijn de boeken die je gelezen wil hebben! Stemmers krijgen dit jaar nog véél meer boekentips. Zo blijft een brede doelgroep lezen … en naar jouw boekhandel komen. Bestel nu het POS-pakket en de miniboekjes.

Bestel t/m 6 september in CB Online

NS Publieksprijs

Dé prijs voor boeken die je niet wil missen

Leesfanaat of niet, sommige boeken wil iederéén wel gelezen hebben. En die boeken ontdek je met de bekendste lezersprijs van Nederland: de NS Publieksprijs. Een échte publieksprijs, met een hoofdrol voor de zes bestverkochte, dus populairste boeken van het jaar. Die wil je niet missen! Met de NS Publieksprijs krijgen we nog meer mensen aan het lezen. En brengen we ze naar jouw boekhandel. Dus bestel meteen het POS-pakket en de miniboekjes!

Bestel nu in CB Online

Gewijzigde campagneperiode

11 oktober t/m 8 november 2023

De Tweede Kamerverkiezingen vinden plaats in de periode waarin ook de NS Publiekprijs gepland stond. Om de prijs toch de volle media-aandacht te geven die het verdient, hebben we de campagneperiode een week naar voren geschoven.

Verbeterde opzet

Verbeterde opzet

De NS Publieksprijs gaat mee met de tijd. Een verbeterde opzet zorgt dat de prijs ook dit jaar weer doet waarvoor die bedoeld is: nóg meer mensen de populairste titels van het moment laten lezen. De belangrijkste verbeteringen in een notendop.

Extra veilig

Stemmers kiezen uit zes genomineerde titels en gebruiken een stemtool met tweestapsbevestiging via e-mail.

Extra onafhankelijk

Bij twijfel of een titel aan bovenstaande criteria voldoet, geeft een onafhankelijk comité van experts uit het boekenvak een advies aan CPNB.

Extra helder

We focussen op het oorspronkelijke doel van de campagne: de zes bestverkochte titels van het afgelopen jaar (juli – juli). Daarom is er geen vrije keuze meer. De criteria zijn aangescherpt:

  • De titel dient oorspronkelijk geschreven te zijn in de Nederlandse taal.
  • De titel mag niet eerder genomineerd geweest zijn voor de NS Publieksprijs.
  • De titel is geschreven voor volwassenen en behoort tot het genre fictie of verhalende non-fictie.
  • Instructieboeken/how-to-boeken en zelfhulpboeken zijn dus uitgesloten van deelname.
  • De titel moet tevens verkocht zijn voor een verkoopprijs boven de € 3,75.

Van de trein naar je boekhandel

Van de trein naar je boekhandel

NS

Reistijd is eigen tijd: met een boek in de trein

NS draagt lezen een warm hart toe, want lezen is een van de favoriete tijdsbestedingen in de trein. Daarom zal NS tijdens de stemperiode op de radio en online campagne voeren, waarin lezen in de trein centraal staat.

NS zet daarnaast ook eigen kanalen in om de NS Publieksprijs te promoten, zoals de schermen in de trein en e-mails naar klanten.

Dat brengt klanten op de been!

EenVandaag

Onthulling bij EenVandaag

De genomineerden en winnaar van de NS Publieksprijs 2023 worden bekend gemaakt in een uitzending van EenVandaag op NPO 1. Het actualiteitenprogramma van AVROTROS verbindt aan de uitreiking een groot onderzoek naar lezen en leesgedrag onder het EenVandaag opiniepanel. EenVandaag heeft gemiddeld 1 miljoen kijkers. Waarschijnlijk presenteert Pieter Jan Hagens de speciale uitzendingen.

Inzicht

De lezer bepaalt - dat trekt publiek!

Profiteer van extra omzet

De NS Publieksprijs krijgt mensen in beweging – naar jouw boekhandel! De cijfers tonen het aan: de bekendste lezersprijs van Nederland heeft grote impact. In 2021 steeg het aantal stemmers voor het vierde jaar op rij naar recordhoogte: 210.130. De schrijvers die heel Nederland wil lezen zorgen voor ongekende media-aandacht. En de weekafzet van de genomineerde titels? Die verdriedubbelde in 2021!

Stemmen... en weer verder lezen

We willen natuurlijk dat stemmers ook écht lezers worden en blijven. En na de campagneperiode de weg blijven vinden naar jouw boekhandel. Daarom krijgen stemmers boekentips, passend bij hun voorkeur. Die inspireren ze om meer boeken te ontdekken én kopen.

Campagnedata

NS Publieksprijs in je agenda

Promotiematerialen

Zo doe je mee

De zes genomineerde bestsellers zijn regelrechte klantmagneten. Deze boeken én de mooie prijs die stemmers kunnen winnen staan prominent op de affiches afgebeeld. Met de miniboekjes met leesfragmenten geef je inspiratie voor een volgend boek. Deel ze uit als cadeautje of stuur ze mee bij een online bestelling.

Pakket Basis

ISBN 978 90 596 52 170

Met affiches en displays toon je de populaire boekentips in je winkel. Zo inspireer je klanten om te stemmen en een aankoop te doen.

Lees meer Lees minder

Miniboekjes

ISBN 978 90 596 51 838

Uitdeelcadeautjes voor de zwevende kiezer – daar waarderen lezers je om! De leesfragmenten smaken naar meer en bieden inspiratie voor een nieuwe aankoop.

Lees meer Lees minder

Gratis mediakit

In aanloop naar de NS Publieksprijs ontvang je een gratis mediakit met kant-en-klaar online beeldmateriaal:

  • Beeldmateriaal voor website, nieuwsbrief en sociale media
  • Boekomslagen
  • Vignetten ‘Genomineerd’ en ‘Winnaar’
  • Digitaal affiche met de winnaar

Op 11 oktober, direct na de bekendmaking van de nominaties, ontvang je de mediakit in een nieuwsbrief.