5 t/m 16 oktober 2022

Kinderboekenweek 2022

Het grootste boekenfeest voor kinderen en (groot)ouders, dat wil je niet missen! Maak van de boekwinkel een bos: met het thema Gi-ga-groen! gaan we lekker naar buiten toe én lezen. Jong en oud kijkt uit naar het Kinderboekenweekgeschenk met Waanzinnige boomhutverhalen en het goedlopende Prentenboek van de Kinderboekenweek.

Bestel t/m 8 juni in CB Online

Campagnenieuws

Hier vind je alle updates, nieuws, themalijsten en beeldmaterialen om zelf aan de slag te gaan met de campagne.

Evaluatie Kinderboekenweek 2022

In 2022 groeide de afzet van het prentenboek tijdens de campagneweek met 7%. Ben je benieuwd naar deze en nog meer resultaten? Lees dan de evaluatie!

"Bij mij thuis"

Kinderboekenweek 2023: thema onder embargo

Graag delen we onder embargo het thema van de Kinderboekenweek 2023. Ga aan de slag met plannen voor mooie activiteiten in oktober volgend jaar!

‘Bij mij thuis’, is het Kinderboekenweekthema van 2023, waarmee we ‘thuis’ in al zijn kleuren, vormen, verschillen en gelijkenissen vieren. Kinderboeken zijn een onuitputtelijke bron van die verschillende gezichtspunten. Bij mij thuis… eten we elke vrijdag patat, heb ik twee mama’s, zijn de deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Wat een feest dat elk thuis anders is! We kunnen nog zoveel van elkaar leren, lees je mee?

De definitieve thematekst volgt in de officiële bekendmaking op maandag 16 januari 2023. Op die dag delen we ook de schrijver van het Kinderboekenweekgeschenk, de maker van het Prentenboek, de maker van het gedicht van de Kinderboekenweek én de schrijver van het Kinderen voor Kinderen lied! Tot 16 januari is deze informatie dus nog onder embargo, en enkel bestemd om alvast te starten met plannen maken.

Beeldmateriaal

Voor de campagne is er een toolkit ontwikkeld. In deze toolkit vind je beelden die je kan gebruiken op de website, nieuwsbrief en sociale media.

In de toolkit vind je o.a.:

 • Beelden voor sociale media
 • Kleurplaat
 • Open bestanden van posters
 • Covers van het geschenk en prentenboek
 • Logoset
 • Minecraft keyvisual
 • Auteursfoto’s
 • Beeldmateriaal Gouden Griffel & Penseel

Boekentips

Een comité stelde een lijst samen met titels die passen bij het thema Gi-ga-groen. Deze titels staan centraal tijdens de campagne en in de lessen van de Kinderboekenweek 2022. Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken. Kom daarna mee naar buiten. De Kinderboekenweek 2022 is Gi-ga-groen!

Griffels & Penselen

De Griffels en Penselen zijn de bekendste en belangrijkste juryprijzen voor kinderboeken, de Griffels voor de best geschreven en de Penselen voor de best geïllustreerde kinderboeken.

Makkelijk Lezen Lijst

Voor de tweede keer heeft Stichting CPNB een Makkelijk Lezen-lijst samengesteld voor de Kinderboekenweek. Op de lijst staan acht boeken voor de groepen 5-8. Deze boeken zijn een aanvulling op de bestaande thematitels van de Kinderboekenweek.

De Makkelijk Lezen-lijst bestaat uit titels die speciaal zijn geselecteerd voor kinderen die met tegenzin een boek oppakken, leesproblemen hebben, zoals bijvoorbeeld dyslexie. Ze sluiten aan bij het thema van de Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen!

Kinderboekenweekgeschenk verkrijgbaar met voucher

Doe mee!

Feest waar iederéén vrolijk van wordt

Jong en oud kijkt uit naar de Kinderboekenweek. Kinderen mogen dan weer heerlijk zélf een boek uitkiezen. Van 5 t/m 16 oktober gaan we lekker naar buiten op avontuur in de natuur, want de Kinderboekenweek is dit jaar Gi-ga-groen! Het sterkste merk in boekenland is dan ook het leukste feest van Nederland!

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

Thema Gi-ga-groen!

De Kinderboekenweek 2022 heeft als thema Gi-ga-groen! De natuur is overal om ons heen en buiten is er van alles te ontdekken en te doen. Er zijn heel veel boeken die kinderen helpen een echte natuurheld te worden. Leer bijzondere dierenweetjes in informatieve boeken, dompel je onder in spannende verhalen over woeste buitenavonturen of verwonder je over prachtige natuurillustraties in prentenboeken.

Een ijzersterk merk

Niet alleen kinderen en (groot)ouders worden vrolijk van de Kinderboekenweek. Jij als boekverkoper zeker ook! De Kinderboekenweek is het sterkste merk in kinderboekenland. Laat lezers jouw winkel dus niet voorbijlopen.

✓  98% van de boekhandels doet mee

✓  Afzetstijging 4%, omzetstijging 8% tijdens Kinderboekenweek 2021

✓  Aandacht in grote media: NOS Journaal, Jeugdjournaal, Klokhuis

✓  Enorm bereik met onze nieuwe mediapartner DPG; uitgever van Donald Duck, Tina, Zo Zit Dat, Flair, Flow en Ouders van nu

✓  Met Minecraft en OERRR bereiken we nóg meer kinderen en hun ouders

✓  Tv-campagne voor de Kinderboekenweek en het -geschenk!

Waanzinnige boomhutverhalen

De waanzinnige boomhut van Andy en Terry blijft maar groeien. Heel wat van hun avonturen waren te WAANZINNIG om op te schrijven … maar nu niet meer!

In welk dier verandert Terry Andy met zijn toverstaf?
Hoe krijg je een stoel uit je neus op Stoel-in-je-neusdag?
Wie kan tot in de ruimte springen tijdens de grote sprongen-springwedstrijd?
Welk spelletje spelen Andy en Terry op de heel, heel regenachtige dag?
Wat ruimt de supertopper-zuigeropper allemaal op?

Waar wacht je op? Kom naar boven!

Met knotsgekke illustraties.

Bestel nu in CB Online

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

De makers: Andy Griffiths & Terry Denton

Schrijver Andy Griffiths woont met zijn vrouw Jill in Melbourne. Hij heeft twee dochters. Griffiths begon al vroeg verhalen te verzinnen voor zijn vrienden op school. Later werd hij leraar Engels en schreef hij grappige verhalen voor zijn leerlingen. Griffiths zet zich in voor geletterdheid en ontving in 2015 de Dromkeen-medaille ter ere van zijn buitengewone bijdrage aan de Australische kinderliteratuur.

Illustrator Terry Denton woont met zijn vrouw aan het strand in Melbourne. Ze hebben drie kinderen. Terry is niet alleen tekenaar, maar ook auteur en beeldend kunstenaar. In zijn illustratief werk zit heel veel humor. Humor die perfect past bij de grappen van Andy Griffiths.

Vertaling Edward van de Vendel
Het Kinderboekenweekgeschenk is vertaald door Edward van de Vendel. Hij heeft een omvangrijk oeuvre bestaande uit meer dan tachtig kinder- en jeugdboeken. Zijn werk is met vele prijzen bekroond, waaronder elf keer een Zilveren Griffel en twee keer de Woutertje Pieterse Prijs.

Bestel nu in CB Online

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

Prentenboek van de Kinderboekenweek

Voor de kleinsten: een prikkelend prentenboek

Voor de jongste kinderen maakt Marije Tolman het Prentenboek van de Kinderboekenweek. In Egalus leven we mee met de aandoenlijke held Egalus, die wars van alle drukte ons wijst op de mooie natuur om ons heen. Groot formaat, klein prijsje: leg Egalus voor maar € 8,25 in je winkel.

Egalus

In de Sjeestijd heeft niemand tijd om stil te staan. De wereld is een drukte van jewelste en iedereen moet hoger, sneller, dieper, langer, groter!

Egalus doet er niet aan mee. Hij houdt van stil, van de wind tussen zijn stekels, de zon op zijn neus. Iedere dag prikt Egalus het bos schoon. Maar steeds vaker, als hij klaar is in het bos, ligt er weer rommel in de duinen. En als de duinen leeg zijn, is het strand vies. Op een koude dag kan hij de rommel niet meer dragen.

Boem!

En dan staat alles stil …

Terwijl Egalus uitgeput in slaap valt, beseffen de dieren dat het zo niet langer kan.

Bestel nu!

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

Marije Tolman

Marije Tolman ontving in 2019 een Zilveren Penseel voor haar prentenboek VosjeDe boomhut, het boek dat zij met haar vader maakte, werd wereldwijd met veel lof onthaald. Haar kunstwerken combineren druktechnieken vermengd met tekenmaterialen. Elk boek of project is een expeditie, op zoek naar de juiste sfeer en bestemming.

Bestel nu!

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

Verdubbel de omzet!

De Kinderboekenweek is hét moment om contact op te nemen met scholen in de buurt. De campagne zit mooi aan het begin van het schooljaar en geeft een handig aanknopingspunt om de samenwerking te versterken. Voor ouders, opa’s en oma’s en kinderen is het inmiddels echt traditie om een boek te kopen tijdens de Kinderboekenweek. We zien kinderen van vroeger die nu als ouder met hun eigen kinderen in de winkel komen en zo de traditie doorgeven. Ook voor ons is de Kinderboekenweek ieder jaar weer een feest.

Wilma Verhoeven Eigenaar kinderboekwinkel De Giraf, Dordrecht

Inspiratie

Wat is jouw volgende boek? Ideeën voor jong en oud

Zoveel mooie boeken – welke passen bij jou? De Voorleesgids en de Kinderboekenweekkrant zetten kinderen en (groot)ouders aan tot een volgend winkelbezoek. Om uit te delen!

Kinderboekenweekkrant

Al meer dan tien jaar is de Kinderboekenweekkrant de leukste krant voor kinderen! Een heerlijk bewaarnummer boordevol interviews en stukjes over boeken en schrijvers. Met leuke spelletjes, opdrachten en een overzicht van de nieuwste kinderboeken.

 • Los te bestellen per 50 of 100 stuks
 • Deel uit aan kinderen!
 • Met meer dan honderd nieuwe boekentips

Voorleesgids

Een echte bewaargids, en rots in de branding voor alle ouders, grootouders en verzorgers voor het vinden van de mooiste boeken voor kinderen van 0 tot 6 jaar. Met de Voorleesgids maak je van kleintjes grote lezers.

 • Los te bestellen per 50 of 100
 • Geef gratis mee aan voorlezers
 • Met meer dan 150 leestips
Bestel nu in CB Online

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

In de media

Zien lezen is doen lezen

Kinderen worden vooral aangesproken door andere kinderen. Negen enthousiaste kids promoten daarom een jaar lang het boek. Maar het zijn de ouders die afrekenen aan de kassa. Met een grote mediacampagne richt de Kinderboekenweek zich ook op volwassenen.

Het Kinderboeken Leesteam

Ook deze Kinderboekenweek gaat een kersvers Kinderboeken Leesteam aan de slag: twaalf enthousiaste kinderen tussen de 6 en de 12 jaar zijn een jaar lang hét gezicht van de Kinderboekenweek en de Kinderjury.

 • Op Kinderboekenweek.nl plaatsen zij recensies
 • In de Kinderboekenweekkrant presenteren zij hun favoriete boek
 • Jonge lezers bereiken we met advertorials op TikTok en in Tina en Zo Zit Dat
 • Interviews in landelijke en regionale media

Media campagne voor ouders

 • Een commercial voor de Kinderboekenweek zal dit jaar te zien zijn op tv. Dat betekent een bereik van 4,3 miljoen kijkers op NPO 1 en NPO 3
 • Jonge ouders zitten natuurlijk ook op sociale media: een grote campagne promoot de Kinderboekenweek op Facebook en Instagram

Samenwerkingen

Met deze partners bereiken we véél kinderen en ouders

De Kinderboekenweek wil de leukste boeken onder de aandacht brengen van kinderen en hun ouders. Zo helpen we hun het volgende boek te kiezen en brengen we lezers naar de boekhandel. Dat doen we samen met jou én met partners in de (potentiële) doelgroep.

Promotiematerialen

Waar is het feest? In de boekwinkel!

Met de Kinderboekenweek maak je van lezen één groot feest. Zet jouw jongste klanten centraal en help ze de mooiste en leukste boeken kiezen. Kies eenvoudig uit drie pakketten om lezertjes en hun (groot)ouders feestelijk te onthalen.

Bestel in CB Online

Zoek op CPNB Kinderboekenweek 2022

Pakket Compleet

ISBN 978 90 5965 844 8

Hang de vlag uit: creëer zichtbaarheid en een feest in jouw winkel!

 

Lees meer Lees minder

Pakket Basis

ISBN 978 90 5965 843 1

Laat zien dat je meedoet en pak uit met mooie POS-materialen.

Lees meer Lees minder

Pakket Affiches

ISBN 978 90 5965 842 4

Maak grote en kleine lezers attent op de Kinderboekenweek.

Lees meer Lees minder

Lespakket

ISBN 978 90 5965 935 3

Scholen bestellen bij jou!

 

 

Lees meer Lees minder

Versier je klas-pakket

ISBN 978 90 5965 848 6

Scholen bestellen bij jou!

Lees meer Lees minder

Geschenk set van 100

ISBN 978 90 5965 837 0

Welk kind is er geen fan van De waanzinnige boomhut?

Lees meer Lees minder

Geschenk set van 50

ISBN 978 90 5965 838 7

Welk kind is er geen fan van De waanzinnige boomhut?

Lees meer Lees minder

Groot letter editie set van 10

ISBN 978 90 5965 831 8

Het Kinderboekenweekgeschenk is ook verkrijgbaar in makkelijk leesbare grootlettereditie.

Lees meer Lees minder

Set 10 x Friese Editie Kinderboekenweekgeschenk 2022

ISBN 978 90 5965 785 4

Hokker bern is der gjin fan fan De Waanzinnige Boomhut?
In samenwerking met Boeken fan Fryslân verschijnt het Kinderboekenweekgeschenk dit jaar ook in het Fries. De oplage is beperkt, dus bestel snel!

Prentenboek set van 25

ISBN 978 90 5965 697 0

Voor de jongste kinderen maakt Marije Tolman het Prentenboek van de Kinderboekenweek.

 

Lees meer Lees minder

Krant set van 100

ISBN 978 90 5965 846 2

Al meer dan tien jaar is de Kinderboekenweekkrant de leukste krant voor kinderen!

 

Lees meer Lees minder

Krant set van 50

ISBN 978 90 5965 847 9

Al meer dan tien jaar is de Kinderboekenweekkrant de leukste krant voor kinderen!

 

Lees meer Lees minder

Voorleesgids set van 100

ISBN 978 90 5965 833 2

Met de Voorleesgids maak je van kleintjes grote lezers.

Lees meer Lees minder

Voorleesgids set van 50

ISBN 978 90 5965 834 9

Met de Voorleesgids maak je van kleintjes grote lezers.

Lees meer Lees minder

Gevelvlag

ISBN 978 90 5965 836 3

Hang tijdens de campagne deze vlag uit, dan weet iedereen dat het Kinderboekenweek is!

Lees meer Lees minder

Scholen

Bestel ook voor scholen

Basisscholen in Nederland ontvingen net als boekhandels de brochure met de leukste kinderboekencampagnes van 2022/2023. Hiermee bestellen zij t/m 1 juni de officiële lespakketten en materialen van de grootste campagnes voor het kinderboek.

Jouw voordeel

Profiteer van 10% marge op de verkoop van deze schoolmaterialen:

 • Lespakket Kinderboekenweek
 • Versier je klas-pakket Kinderboekenweek
 • Lespakket Kinderjury
 • Lespakket De Nationale Voorleesdagen
 • Versier je klas-pakket Nationale Voorleesdagen

Pluk ook de vruchten van de extra verkoop van Thematitels van de Kinderboekenweek.

Benader scholen dus actief! Met het Schooljaar Compleet Pakket is de school voor een heel jaar klaar. Ook op dit pakket pak je 10% marge!

Let op: activeer je account voor schoolbestellingen

✓ Scholen bestellen via cpnb.nl

✓ Maak jouw boekhandel zichtbaar als bestellocatie: bekijk de video met uitleg

✓ Activeer nu je account via cpnb.nl/boekhandels/inloggen

Doe mee

✓  Je draagt bij aan leesbevordering

✓  Je maakt winst op lespakketten en boeken voor scholen

✓  Je verhoogt je omzet door blije ouders en kinderen

Bestel in CB Online

✓ Tel vanaf 1 juni de bestellingen van scholen (die je per e-mail hebt ontvangen) bij je eigen bestelling op

✓ Voer de totale bestelling uiterlijk 8 juni in via CB Online