11 t/m 19 maart 2023

Boekenweek 2023

De Boekenweek is hét feest van het jaar in je winkel. Want van de Boekenweek krijg je zin om te lezen… en te kopen! De Boekenweek helpt lezers met het ontdekken van nieuwe verhalen. En met het geschenk van Lize Spit en het essay van Raoul de Jong ben je verzekerd van drukte!

Campagnenieuws

Campagnenieuws

Mediakit

De Boekenweek Top 25

De 25 boekentips voor de Boekenweek zijn bekend! Deze boeken brengen wij onder de aandacht via onze socialemediakanalen, de publieksnieuwsbrief en een advertentie in Mezza. Zorg dus voor voldoende voorraad! Beeldmateriaal van de 25 boekentips is nu ook toegevoegd aan de mediakit.

In de kit vind je beelden die je kan gebruiken voor de website, nieuwsbrief en sociale media. Laat zien dat je meedoet en download het beeldmateriaal!

  • Logo
  • Afbeeldingen voor nieuwsbrief
  • Sociale media beelden
  • Portretfoto’s

 

 

Leesfeest

Iedereen een boek!

Het is feest in de boekwinkel. Doe ook mee, want de Boekenweek is van ons allemaal! Maak het lezers makkelijk: help ze kiezen met de Boekenweek Top 25. Er is namelijk een boek voor iedereen. Om te ontspannen, je horizon te verbreden, je leven te verrijken. Zet de nieuwste boeken in het zonnetje en vul aan met je eigen advies op maat. Iedereen kan een andere kant van zichzelf ontdekken in de boekwinkel.

 

Doe mee

✓ Alle titels uit de Top 25 zorgen voor meer aankopen. In 2022 een afzetstijging van 86%, een grotere ‘boost’ dan in 2021 (+66%).

✓ Het geschenk is een duwtje in de rug om weer eens naar de boekwinkel te gaan.

✓ Lezers zijn er graag bij, de Boekenweek is de meest herkenbare campagne voor de volwassen lezer.

✓ De Boekenweek inspireert om in de boekwinkel te gaan snuffelen.

✓ Ruim een derde van de personen die de campagne zagen én een boek in huis haalden, werd in hun keuze beïnvloed door de Boekenweek 2022.

✓ Piek verkoopcijfers en populariteit van Boekenweekauteurs.

BOEKENWEEKGESCHENK

De nieuwe Lize Spit – exclusief in de Boekenweek

Koop een boek, krijg een boek – dat trekt lezers! Het Boekenweekgeschenk is de nieuwe novelle van de Vlaamse vedette Lize Spit. De eerlijke vinder is een aangrijpend verhaal over vriendschap en solidariteit. En jouw cadeau voor klanten bij besteding van € 15 aan Nederlandstalige boeken.

De eerlijke vinder

‘Hoe langer hij ermee wachtte, hoe minder moed hij had om een lafaard te zijn.’

Eind jaren negentig, de Vlaamse Kempen. Jimmy, die thuis een moeilijke tijd doormaakt, leeft helemaal op als de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen naast hem in de klas komt zitten. Jimmy is de slimste maar ook eenzaamste van zijn klas. Hij ziet het als zijn missie Tristan Ibrahimi door het schooljaar heen te helpen. Alle tijd die hij niet besteedt aan het verzamelen van flippo’s, brengt hij door bij het Kosovaarse gezin.

Wanneer de Ibrahimi’s na een jaar plotseling uitgewezen worden, verzint Tristan een plan dat veel van Jimmy zal vragen.

De eerlijke vinder is een verhaal over vriendschap, solidariteit en het belang van rituelen.

Boekenweekgeschenk in het Fries

In samenwerking met Boeken fan Fryslân verschijnt het Boekenweekgeschenk ook dit jaar in het Fries. Bestel snel!

 ‘In januari werd me de vraag gesteld of ik het Boekenweekgeschenk zou willen schrijven, en nadat ik achteroverviel van verbazing, heb ik natuurlijk meteen ja gezegd. Het was het leukste geheim dat ik ooit heb moeten bewaren.’

– Lize Spit

 

Lize Spit

Lize Spit (1988) woont in Brussel. Ze behaalde een master Scenarioschrijven aan het RITSC. Ze won in 2013 zowel de publieks- als juryprijs bij Write Now!.

Van haar debuutroman Het smelt uit 2016, werden meer dan 200.000 exemplaren verkocht. Er volgden vertalingen in twaalf landen en een verfilming. Het boek won de Bronzen Uil, de Boekhandelsprijs, de Hebban Debuutprijs, werd NRC Boek van het Jaar en haalde de shortlist van de Libris Literatuurprijs. In december 2020 verscheen haar tweede roman Ik ben er niet.

BOEKENWEEKESSAY

De nieuwe Raoul de Jong

Ik ben alles is het thema van de Boekenweek 2023. Raoul de Jong schrijft er een bevlogen Boekenweekessay over. In Boto Banja neemt hij ons mee op zijn zoektocht naar de identiteit van een groep ondeugende schrijvers. Vanaf 11 maart voor €5 te koop in je winkel.

Boto Banja

Op een ochtend wordt Raoul de Jong wakker met het besef: ik moet varen. Hij vindt een schip dat hem van de Dominicaanse Republiek naar Curaçao kan brengen, een route die vele slaafgemaakten destijds in omgekeerde richting aflegden. De Jong reist in de voetsporen van Anton de Kom en diens tijdgenoten. Zij, veelal nazaten van slaafgemaakten, staken in de eerste helft van de vorige eeuw als vrije mensen zeeën en oceanen over om hun plek in de wereld op te eisen. Langzaamaan ontwaart De Jong de contouren van een geheim genootschap van dansende schrijvers, die weigerden zich te laten beperken door de rol die de wereld voor hen had bedacht. Ondeugende eenlingen die, als je goed kijkt, niet alleen staan maar onderdeel zijn van een groots netwerk van verhalen, rituelen, geschiedenissen en dromen. Wat kunnen wij – en dan bedoelt De Jong ons echt allemaal – van hen leren over wat het betekent om een mens te zijn?

In Boto Banja neemt Raoul de Jong ons mee op zijn zoektocht naar een geheim genootschap van ondeugende schrijvers die hun stemmen lieten klinken – of de wereld daar nou klaar voor was of niet.

‘Ik moest huilen toen ik hoorde dat ik het volgende Boekenweekessay mag schrijven, met snottebellen en geluid. Het is niet elke dag dat iemand zoals ik, een half Groningse, half Surinaamse, dansende schrijver, zo’n enorme eer ten deel valt. Sterker nog: ik ben de eerste Boekenweekauteur met Surinaamse roots.

– Raoul de Jong

 

Raoul de Jong

Raoul de Jong (1984) schreef voor Vrij Nederland, Het Parool en NRC Handelsblad en publiceerde vijf boeken. Voor zijn debuut ontving hij de Dick Scherpenzeelprijs. In 2013 verscheen De grootsheid van het al, dat werd onderscheiden met het Beste Rotterdamse Boek en een eervolle vermelding kreeg van de Bob den Uyl Prijs. Zijn boek Jaguarman, dat in 2020 verscheen, werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs, de European Union Prize for Literature, de Boekenbon Literatuurprijs en de Boon.

THEMA

Ik ben alles – boeken waarin je een nieuwe kant van jezelf (en anderen) ontdekt

De 88ste Boekenweek viert de pluriformiteit van onze identiteit. Een bijzonder actueel thema. In de huidige tijdgeest voelt dit dwingender, complexer en spannender dan ooit. Juist een boek stelt ons in staat onszelf en anderen beter te leren kennen. We herkennen en erkennen wat we al wisten. En we verkennen de rekbaarheid van onze identiteit. Door in de huid te kruipen van karakters die we niet zijn of kennen. En door ons onder te dompelen in culturen, geloofsovertuigingen, seksualiteiten of leefwijzen die de onze (nog) niet zijn. Verzonken in een boek is je identiteit even grenzeloos als je inlevingsvermogen. Je bent alles wat je denkt. Je bent alles wat je voelt. Je bent alles wat je nastreeft, wat je liefhebt, waar je van droomt. Je bent alles. Boeken helpen je identiteit te vormen en bij te schaven, ter discussie te stellen en te accepteren. Want je bent alles. Ook alles wat je leest.

In de boekwinkel kan je alles zijn! – geef je klanten advies op maat

Verkenning van de eigen identiteit zien we in veel boeken terug: ‘Ik ben mijzelf, maar wie ben ik zonder anderen?’ Een antwoord op deze vraag lees je in Mijn ontelbare identiteiten van Sinan Çankaya, maar ook in het rauwe Wat je van bloed weet van Philip Huff. ‘Ik ben wie ik liefheb’ staat centraal in FAQ gender van Thorn Roos de Vries en Mandy Woelkens. Malou Holshuijsen stelt zichzelf in Zachtop lachen de vraag: ‘Hoe vormt mijn afkomst wie ik ben?’.

BOEKENWEEKMAGAZINE

Breng lezers op ideeën met een magazine vol nieuwe boeken

De Boekenweek draait om de mooiste verhalen … en feest in de boekhandel!

Met het Boekenweekmagazine breng je lezers op ideeën voor hun volgende aankoop. Open de wereld van het boek – geef het magazine gratis mee aan jouw klanten.

Speciaal voor de Boekenweek verandert Mezza in een inspiratiegids vol bijzondere interviews en exclusieve reportages, met actuele boekentips en de mooiste titels bij het thema Ik ben alles.

Boekenweek Top 25

Het Boekenweekmagazine bevat dit jaar een spread met de Boekenweek Top 25: aandacht voor de 25 beste nieuwe boeken voor een breed publiek.

Miljoenenpubliek voor de boekwinkel

Het Boekenweekmagazine verschijnt als bijlage bij de zaterdageditie van AD en de regionale titels van DPG Media. Zo worden wel 2,6 miljoen lezers gewezen op het rijke aanbod in de boekwinkel!

Hebban

De Boekenweek vier je samen

Een groot feest organiseer je niet alleen. Samen met Hebban zorgen we dat de Boekenweek een zo groot mogelijk bereik buiten de boekhandel heeft. Dan weet iedereen dat er leuke dingen te doen zijn!

PROMOTIEMATERIALEN

Maak een feest van de Boekenweek met herkenbare materialen

Laat zien dat je meedoet aan de Boekenweek. Zo loopt geen lezer je deur voorbij! Met de voordelig geprijsde promotiepakketten is de keuze heel eenvoudig. Nieuw dit jaar: vlag en spandoek om meerdere jaren te gebruiken. Bestel snel in CB Online.

Pakket Affiches

ISBN 978 90 5965 726 7

Een mooie set om je winkel aan te kleden

Lees meer Lees minder

Pakket Basis

ISBN 978 90 5965 510 2

Je hele winkel ziet er feestelijk uit

Lees meer Lees minder

Pakket Compleet

ISBN 978 90 5965 665 9

Alles in huis om binnen én buiten de aandacht te trekken

Lees meer Lees minder

Vlag en Spandoek

ISBN 978 90 5965 716 8

De Boekenweek is al van veraf te zien. Zonder jaartal, dus meerdere jaren bruikbaar!

Lees meer Lees minder

Boekenweekgeschenk

Lize Spit – De eerlijke vinder

Lees meer Lees minder

Boekenweekessay

ISBN 978 90 5965 735 9

Raoul de Jong – Boto Banja

Lees meer Lees minder

Tasjes en magazine

  • Boekenweekmagazine (100 stuks)
    ISBN 978 90 5965 664 2
  • Katoenen tasje met Boekenweekgedicht (25 stuks)
    Aan twee kanten bedrukt ISBN  978 90 5965 356 6