16 t/m 24 maart 2024

Boekenweek 2024

Er is een boek voor iedereen. Ook als je niet zo vaak een boek koopt. Daarom is de Boekenweek overal in het land aanwezig. Zo stimuleren we de boekverkoop maximaal. En met het Boekenweekgeschenk van de familie Chabot maak je er een feest van in jouw boekwinkel.

Campagnenieuws

Campagnenieuws

Mediakit

In de mediakit vind je beelden die je kan gebruiken om de Boekenweek bij jouw klanten onder de aandacht te brengen. De kit wordt nog aangevuld met meer beelden voor bijvoorbeeld de nieuwsbrief, sociale media en de 25 boekentips van de Boekenweek.

Dit vind je nu in de mediakit:

 • Logo
 • Auteursfoto’s (vermelding fotograaf: Vincent Mentzel)
 • Cover van Boekenweekgeschenk
 • Cover van thema-uitgave
 • Beeld voor sociale media

Boekenweek

Er is een boek voor iedereen

De 89e Boekenweek wordt een heel bijzondere: dit jaar schrijft niet één auteur het Boekenweekgeschenk, maar wel zes! Het thema van de Boekenweek 2024 is ‘Bij ons in de familie’, en wie kan er beter over dit thema schrijven dan de familie Chabot, de grootste schrijversfamilie van Nederland? Tijdens de Boekenweek is hun Gezinsverpakking jouw cadeau aan klanten die voor € 15 aan boeken kopen.

Thema: ‘Bij ons in de familie’

Iedereen maakt deel uit van een familie. Alles is familie, al is familie soms niet alles en kun je elkaar ook kwijtraken. Denk aan familie en de verhalen komen los. De literatuur staat dan ook bol van de familieverhalen.

Het Boekenweekthema werkt dit jaar door in de auteurskeuze van zowel het Boekenweekgeschenk als de thema-uitgave. Bovendien help je met de Boekenweek Top 25 jouw klanten kiezen uit de mooiste boeken over familie.

Chabotten als stralend middelpunt

De familie Chabot is geliefd bij een groot publiek. Met hun Boekenweekgeschenk en optredens geven zij kleur aan het thema in de media en in de boekwinkel. Zij brengen zowel de veellezer als de infrequente koper op de been.

Voor het eerst in de roemruchte geschiedenis van de Boekenweek is de thema-uitgave een poëziebundel. In Ooievaarsblues presenteert dichter en familieman Bart Chabot zijn mooiste gedichten over familie.

Waarom meedoen?

Boekenweek: een ijzersterk merk

De Boekenweek heeft sinds jaar en dag een duidelijk doel: het stimuleren van de boekverkoop. De Boekenweek brengt Nederland in beweging naar de boekhandel om een boek te kopen én te krijgen. Daarbij richten we ons vooral op de ‘infrequente koper’, die 52% van de Nederlanders die maar één of twee keer per jaar een boek koopt.

Effect Boekenweek

 • De zichtbaarheid van de Boekenweek blijft onverminderd groot: in 2023 werd bijna de helft van de Nederlanders bereikt (43%).
 • Een vijfde van de Nederlanders zag de Boekenweek Top 25; In driekwart van de gevallen prikkelde dat om er meer van te willen weten.
 • In totaal ondernam 13% van de doelgroep actie: zij deden n.a.v. de Boekenweek een leesactiviteit of haalden een boek in huis.

Mediabereik 2023

 • Free publicity: bruto 213 miljoen contactmomenten, mediawaarde meer dan € 11,4 miljoen
 • Betaalde online advertentiecampagnes: bruto meer dan 14 miljoen contactmomenten
 • Hebban: inspiratiepagina’s door 73 duizend lezers bezocht.
 • Sociale media: bruto 4,4 miljoen contactmomenten.
 • Mediabereik paid media radio en print: netto meer dan 4 miljoen lezers en luisteraars.
Nieuw in het affiches en compleet pakket: een aankondigingposter

Boekenweekgeschenk

Uniek cadeau van dé schrijversfamilie van Nederland

Koop een boek, krijg een boek – dat trekt lezers! Met het Boekenweekgeschenk heb je dit jaar een uniek cadeau in handen: in Gezinsverpakking gunt het héle schrijversgezin Chabot ons een zeldzame en ontroerende inkijk in hun familieleven. Jouw cadeau voor klanten bij besteding van €15 aan boeken.

Gezinsverpakking

De Chabotten – vier broers, twee ouders en een hond. Eén gezin, zeven stemmen. Voor dit Boekenweekgeschenk bezorgden ze alle zeven een vertelling over hun familiebestaan. De stemmen van de Chabotten contrasteren, smelten samen, bewonderen, verzuchten, zingen en blaffen. En vallen soms stil.

De Chabotten

Bart Chabot – Yolanda Chabot – Sebastiaan Chabot – Maurits Chabot – Splinter Chabot – Storm Chabot – Hond Bril.

Vier van de zeven Chabotten lieten al van zich horen in de literaire wereld. De andere drie gezinsleden debuteren in deze uitgave.

Boekenweekgeschenk in het Fries

In samenwerking met Boeken fan Fryslân verschijnt het Boekenweekgeschenk ook dit jaar in het Fries. Bestel snel!

De wereldberoemde kunstenares Marlene Dumas ontwierp het omslag. Zij schilderde een betoverend portret van hond Bril en het gezin Chabot.
Foto: Vincent Mentzel

‘We hebben vaker de vraag gekregen als familie samen iets te maken, maar daar hebben we altijd nee op gezegd. Maar tegen het zinderende en unieke plan om samen de Boekenweek kleur te geven konden we simpelweg geen nee zeggen. Het is de grootste en hoogste eer. En het was zo’n feest om samen te schrijven. Ik verzeker iedereen die van lezen houdt dat het ook een feest wordt tijdens de Boekenweek. We gaan een week lang met z’n allen het land in om te laten zien hoe waardevol boeken zijn en dat je die moet koesteren’. 

– Bart Chabot namens de familie

Over de Chabotten

Thema-uitgave

De mooiste gedichten van Bart Chabot over familie

Ook de thema-uitgave kent een primeur: dit jaar geen essay maar een dichtbundel. In Ooievaarsblues verzamelt ‘dichter-mysticus’ Bart Chabot zijn mooiste poëzie over het familieleven. Leg vanaf 16 maart een flinke stapel Ooievaarsblues in je boekwinkel. Voor maar € 5.

Ooievaarsblues

Speciaal voor de Boekenweek kiest en bewerkt Bart Chabot zijn meest persoonlijke gedichten over familie. Ooievaarsblues is ook de geboortegrond van de fonkelnieuwe gedichten ‘Metaalmoeheid’ en ‘Black Cadillac’.

Bart Chabot

Bart Chabot ontdekte zijn stem als dichter toen hij op zijn eenentwintigste in Londen een optreden van punkdichter John Cooper Clarke bijwoonde. ‘Ik dacht: met poëzie is niks mis. Zo kan het dus ook!’ Zijn indrukwekkende oeuvre is verzameld in Greatest Hits 1 en Greatest Hits 2.

Het is een eigenzinnig dichterschap. Niemand minder dan Gerrit Komrij wist het precies te duiden: ‘Bart Chabot probeert het heelal in fabels te vatten zonder al te veel moraal. Hij ziet zich als profeet en hij ziet zich als stip. Alles zoals een dichter-mysticus betaamt.’

De mooiste poëzie van Bart Chabot is verpakt in een beeldschoon omslag van zijn vriend Anton Corbijn.

Inspiratie uitdelen

Tip je klanten met het Boekenweekmagazine

Je klanten worden graag op ideeën gebracht. Zeker de niet-zoveel-lezer. Dompel ze onder in de wereld van de Boekenweek met het Boekenweekmagazine, de jaarlijkse bijlage van Mezza

Mezza wordt Boekenweekmagazine

Speciaal voor de Boekenweek verandert Mezza weer in een inspiratiegids vol bijzondere interviews en exclusieve reportages, met actuele boekentips en de mooiste titels bij het thema van de Boekenweek. De Boekenweek Top 25 krijgt natuurlijk een hele spread.

Het Boekenweekmagazine verschijnt als bijlage bij de zaterdageditie van AD en de regionale titels van DPG Media. Zo lezen wel 2,6 miljoen mensen op het rijke aanbod in de boekwinkel!

Promotiematerialen

Bestel nu… en laat weten dat het Boekenweek is!

Laat zien dat je meedoet aan de Boekenweek. Zo loopt geen lezer je deur voorbij. Met de voordelig geprijsde promotiepakketten is de keuze heel eenvoudig. Bekijk ook de losse materialen, deze zijn vaak meerdere jaren bruikbaar. Bestel snel in CB Online.

Zoek op: CPNB Boekenweek 2024

POS-tip: geef ze, die tips!

Bezoekersonderzoek wijst uit dat consumenten de Boekenweek niet altijd even zichtbaar vinden in de boekhandel. Zij willen meer inspiratie en meer duidelijkheid over wat dé tips van de Boekenweek zijn.

Met het Boekentip Pakket speel je hier op in: het pakket bevat buikbandjes om je persoonlijke tip op te schrijven, Boekenweektip-stickers en een opvallende poster om de Boekenweek Top 25 onder de aandacht te brengen.

Pakket Affiches

ISBN 978 905 965 354 2

Nieuw in het affiches pakket: de aankondigingsposter. Laat je klanten weten dat de Boekenweek er weer aankomt

Tip: vul dit pakket aan met het Pakket Basis.

Lees meer Lees minder

Pakket Basis

ISBN 978 905 965 348 1

Versier je boekhandel voor een feestelijke Boekenweek.

Tip: vul dit pakket aan met het Pakket Affiches zodat je ook de aankondigingsposter hebt.

Lees meer Lees minder

Pakket Compleet

ISBN 978 905 965 353 5

Alles om binnen én buiten de aandacht te trekken. Met dit pakket heb je het Pakket Affiches, Basis en net wat meer in huis. Zoals een makelaarsbord en raamsticker.

Lees meer Lees minder

Boekentip Pakket

ISBN 978 905 965 365 8

Nieuw! Laat je klanten in één oogopslag zien wat de boekentips voor deze Boekenweek zijn.

Lees meer Lees minder

Boekenweekgeschenk

De familie Chabot – Gezinsverpakking

Lees meer Lees minder

Thema-uitgave poëziebundel

ISBN 978 90 5965 735 9

Bart Chabot – Ooievaarsblues

Lees meer Lees minder

Vlaggenlijn

ISBN 978 905 965 424 2

Nu ook los te bestellen: de Boekenweek vlaggenlijn

Raamsticker

ISBN 978 905 965 432 7

Laat voorbijgangers zien dat het Boekenweek is met deze opvallende raamsticker voor over de lengte van je raam.

Lees meer Lees minder

Vlag en Spandoek

ISBN 978 905 965 426 6

De Boekenweek is al van veraf te zien. Zonder jaartal, dus meerdere jaren bruikbaar!

Lees meer Lees minder

Katoenen tas

ISBN 978 905 965 369 6

Trakteer de klant die een stapeltje boeken afrekent op het tasje met het Boekenweekgedicht

Lees meer Lees minder

Boekenweekmagazine

ISBN 978 905 965 415 0

Speciaal voor de Boekenweek verandert Mezza in een inspiratiegids vol bijzondere interviews en exclusieve reportages, met actuele boekentips en de mooiste titels bij het thema Bij ons in de familie.
Geef het magazine gratis mee aan jouw klanten.

Lees meer Lees minder

Banier

ISBN 978 905 965 442 6

Organiseer je een lezing/evenement tijdens de Boekenweek en heb je extra banieren nodig voor de aankleding? Bestel een los banier. Deze is meerdere jaren te gebruiken.