
Dubbeluitgave 4 en 5 mei
Historicus Hans Goedkoop houdt dit jaar de 4 mei-voordracht. Zijn lezing wordt in de jaarlijkse dubbeluitgave 4 en 5 mei afgewisseld met een lezing over vrijheid door ridder in de Militaire Willems-Orde Gijs Tuinman. Bestel nu de dubbeluitgave en het gratis promotiepakket.
Bestel nu op CB OnlineDubbeluitgave
Herdenken en vieren met Hans Goedkoop en Gijs Tuinman
Op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Op 5 mei vieren we de bevrijding. Historicus Hans Goedkoop schrijft de 4 mei-voordracht en militair Gijs Tuinman geeft stof tot nadenken met de 5 mei-voordracht over vrede en vrijheid. Bied het omdraaiboekje vanaf 3 mei voor maar € 5 aan in de winkel.
Gratis promotiepakket
Bestel je de dubbeluitgave 4 en 5 mei, bestel dan ook het gratis promotiepakket met:
- 1 toonbankdisplay voor het boekje met voordrachten
- 100 boekenleggers om uit te delen
- 1 affiche voor de promotie van het dubbelboekje
- 10 vrijheid-pins voor de boekverkopers om te dragen
- 1 exemplaar van NC Magazine voor de leestafel.
Bestel nu
- 5 exemplaren (45% korting): ISBN 9789059658653
- 1 exemplaar (30% korting): ISBN 9789059658660
- Gratis promotiepakket: ISBN 9789059659612
Zoek op: CPNB 4 en 5 mei 2022



Hans Goedkoop (1963) is een Nederlandse schrijver, historicus, literatuurcriticus en tv-presentator.
Hij promoveerde cum laude op de biografie van schrijver en socialist Herman Heijermans, Geluk. De publicatie leverde hem de Dordtprijs voor de Biografie en de Henriëtte de Beaufort-prijs op. In 2012 verscheen Goedkoops boek De laatste man waarin hij vertelt over de zoektocht naar de acties en drijfveren van zijn grootvader, KNIL-generaal Van Langen, tijdens de afwikkeling van de dekolonisatie van Indonesië (1949-1950).
Hans Goedkoop is vooral bekend als tv-presentator van onder meer het geschiedenisprogramma Andere Tijden, waarvan meer dan 800 afleveringen zijn gemaakt, en de series De Gouden Eeuw, De IJzeren Eeuw en 80 Jaar Oorlog. In de NTR-serie Een bezeten wereld. Nederland tussen de oorlogen in 2019 nam Goedkoop de periode tussen de twee wereldoorlogen onder de loep. Hij ziet opvallende overeenkomsten met onze dagen. ‘De jaren dertig typeren zich net als deze tijd, als een periode met grote politieke spanningen tussen groepen.’ Wacht ons een nieuwe oorlog? ‘Gelukkig herhaalt de geschiedenis zich nooit op dezelfde manier.’
De NOS zal live verslag doen van Hans Goedkoops voordracht tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.
Gijs Tuinman (1979) is een Nederlandse officier in de rang van luitenant-kolonel van de Koninklijke Landmacht. In 2001 werd hij pelotonscommandant bij het Korps Commandotroepen. Tot 2009 werd hij verschillende keren naar Afghanistan en Afrika op missie uitgezonden. Voor een missie in 2006 werd hij onderscheiden met de Bronzen Leeuw. In 2014 werd Tuinman door koning Willem-Alexander tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e klasse geslagen. Tuinman ontving deze hoogste militaire onderscheiding voor zijn heldhaftig en moedig optreden tijdens enkele missies in Afghanistan in 2009. Tuinman gaf toen leiding aan enkele tientallen militairen van de Taskforce 55 in Uruzgan.
Momenteel is Tuinman docent krijgswetenschappen aan de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda. Daarnaast deelt hij zijn visie op vrijheid in de Vrijheidscolleges die hij in het land geeft. ‘Vrede en vrijheid is niet gratis’, aldus Tuinman. Tijdens zo’n college ontleedt Tuinman de concepten vrede en vrijheid: wat bedoelen we er eigenlijk mee? Kent het begrip vrede en vrijheid alleen winnaars of zijn er ook verliezers?
Jaarthema
Vrijheid in verbondenheid
Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en om de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd.
Jaarthema: vrijheid in verbondenheid
In het voorjaar van 2020 was de hoopvolle verwachting dat de coronacrisis ons nader tot elkaar zou brengen, maar dat blijkt anderhalf jaar later maar deels waar. De pandemie heeft ook juist maatschappelijke problemen en tegenstellingen aan de oppervlakte gebracht, en getoond dat onze vrijheden soms haaks op elkaar lijken te staan – persoonlijke zeggenschap en het collectieve belang lijken niet altijd verenigbaar. Dit jaar zullen we elkaar hopelijk weer meer kunnen ontmoeten. Maar het feit dat we weer bijeen mogen komen, betekent niet automatisch dat we ons ook verbonden voelen.
Dit jaar onderzoeken we hoe vrijheid en verbondenheid zich tot elkaar verhouden, meer dan 76 jaar na de Tweede Wereldoorlog. Wat zijn de spanningen die hierdoor worden opgeroepen en hoe gaan we daarmee om? Het jaarthema van 2022 is dan ook Vrijheid in verbondenheid.
Inspiratie voor de lezer: boeken bij het jaarthema
De Koninklijke Bibliotheek verzorgt een lijst met actuele titels en klassiekers bij het thema van 2022: Vrijheid in verbondenheid. Je vindt deze inspiratielijst vanaf maart op www.cpnb.nl/campagnes/4-en-5-mei-2022.

Bestel dubbeluitgave en gratis promotiepakket
Op 4 en 5 mei staan we samen stil bij onze vrijheid. Leg het dubbelboekje vanaf 3 mei bij de kassa. Met het gratis promotiepakket laat je klanten zien dat je meedoet aan de nationale herdenking en de viering van de vrijheid.

Dubbeluitgave 4 en 5 mei
ISBN 9789059658653 (5 exx.)
ISBN 9789059658660 (1 ex.)
- Voordrachten van Hans Goedkoop en Gijs Tuinman
- Per 5 exemplaren (45% korting) of per 1 exemplaar (30% korting)
- Verkoopprijs slechts € 5

Gratis promotiepakket
ISBN 978 90 5965 961 2
- 1 toonbankdisplay voor het boekje met twee voordrachten
- 100 boekenleggers om uit te delen
- 1 affiche voor de promotie van het dubbelboekje 4 en 5 mei
- 10 vrijheid-pins voor de boekverkopers om te dragen
- 1 exemplaar van NC Magazine voor de leestafel.